Lyckad tvåstjärnig kursavslutning!

Under Helgen 5-7 oktober avslutades den tvåstjärniga kursen.

Fem elever och tre instruktörer åkte ner till till Kungshamn och avslutade denna kurs med tillhörande dykövningar.

Man bodde på Scorpius Dykcenter i Kungshamn. Där fylldes även flaskorna mellan dyken. Boendet på Scorpius var trevligt med gemensamt kök och bra bäddar. Fina möjligheter att skölja och hänga upp utrustningen fanns det också.

På Lördagen genomfördes djupdyk och lindyk på Liksär. Båda övningarna genomfördes med goda resultat från eleverna. På kvällen genomfördes det även mörkerdyk i Buskärkanalen. Även detta med goda resultat.
Man såg bland annat Torsk, Krabba, Hummer, Paddtorsk och stora mängder av nackensnäcka.
Lördagen avslutades med badstubad och skaldjursfrossa.

På söndagen gjorde man två normaldyk på Måkholmen och Södra Buskär.

Då det blåste blåste kuling så var sikten lite sämre på sina ställen, men överlag helt okej. Temperaturen i vattnet låg på ca 13 grader på ca 20 meters djup. Strålande solsken hela helgen.

Klubben har nu fem stycken nyexaminerade tvåstjärniga dykare.
– Tobias Darvelid.
– Kim Gustavsson.
– Kent Johansson.
– Felix Johansson.
– Andreas Lekman.

Ett stort grattis till er och snyggt jobbat!

 

Kabeldragning i Möckeln 30/9 2012

Karlskoga sportdykarklubb hade fullt upp i helgen. I lördags byggde vi en pråm som klarade tre ton. Under söndagen lade vi ut en fiberkabel rätt över Möckeln och därefter inspekterade dykare hela sträckan. Mycket mörka och grumliga dyk. En trevlig helg blev det.

Gabbes 40 år

Klockan är strax före åtta på morgonen. Barnskrik hörs från ett tält, dragkedjan från en tältduk bryter tystnaden och längst bort leker några barn med vattenpistoler.
Kling, kling, kling. Ljudet när någon slår en slev mot ett grytlock ekar över tältlägret. Kökschefen Ann Eriksson och Lotta Pettersson har just lagat i ordning frukosten. Det är fredagsmorgon ute på Långeskär och en ny dykdag startar på Karlskoga sportdykarklubbs fridykarläger “Gabbes”.

Allt startade 1972 vid Långesjö, mellan Grebbestad och Fjällbacka. Lägret hade då inget namn utan kallades för ”Snorkelläger” och var tänkt som ett fridykarläger. I år firar lägret 40 år och har sedan mitten av 70-talet flyttat ut till Långeskär och har fått namnet ”Gabbes”.

Historien börjar i mitten av 60-talet. Allt sedan starten har klubben bedrivit snorkelövningar med ungdomar och ungdomsverksamheten ökade för varje år. Men mer än snorkelövningar blev det inte. I början av 70-talet blev Gabriel Wettström medlem i klubben. Han insåg ganska snabbt att klubben måste satsa på ungdomar. Sagt och gjort, samma år anordnades det så kallade ”Snorkellägret” vid Långasjö, mellan Fjällbacka och Grebbestad. Klubben hade haft sina årliga midsommarläger just där så det var känt vatten.
Efter några år flyttades lägret ut till Långeskär, en ö nästan längst ut i skärgården, mellan Grebbestad och Väderöarna. Där mellan alla klippor finns en stor gräsplätt som fylls fyra dagar per år av folk från KSDK.
Ganska snart döptes lägret om efter grundaren Gabriel Wetterström till “Gabbes”. Där har klubben sedan dess förlagt sitt läger.
I år har det gått 40 år sedan starten och fridykarlägret ”Gabbes” lever vidare. Ingen av pionjärerna finns med på lägren idag, ”Gabbes” lever sitt eget liv och blir bara större för varje år.
I år åkte 79 personer ut, allt från lilla Max 5 månader till Carl Carr 79 år. Som vanligt hyrde klubben in den gamla fiskebåten Donalda, som i dag är en turist och turbåt. Det behövdes för all packning. För ut på ön fraktades följande: Ett komplett kök med kylskåp, spis och stort kökstält. Mat för alla deltagare i fyra dagar, 20 kilo fläskfilé, 15 kilo köttfärs, 20 kilo potatis, 30 liter mjölk och filmjöl och så vidare. Två kompressorer för luftfyllning. Utrustning för nitroxfyllning. Tre toaletter. Ett elaggregat som förser lägret med el. Till det ska all material för 79 personer räknas med.
Får jag gissa så lever ”Gabbes” vidare långt efter att vi lagt snorkeln på hyllan.

Anders Persson

Gabbes 2012

Årets 40-e gången jubileumsgabbe är fullbokat. Totalt 83 st.
Vi måste ha tälten tight på ön om vi ska få plats. Eventuellt får vi röja undan lite sten så att vi får plats.
OBSERVERA. från 10.30 finns Donalda på plats vid kajen och går så snart hon är lastad. Försök att åka ifrån Karlskoga redan klockan 0600 och börja lasta direkt ni kommer ner. Parkera vid kyrkans parkering.
Då kommer vi att få mer kvalitetstid på Långeskär.

Hälsningar Ulf

Oxygen Provider kurs

Lördagen 3 mars genomfördes en kurs i tillhandahållande av oxygen i samband med tillbud vid dykning. Kursen leddes av Hans Örnhagen och han var som vanligt mycket kunnig och engagerande. Kursen var den första som genomfördes i SSD:s regi och den kompletterades med fördjupningar så att den även ska kunna innefatta behörighet som Oxygen Provider Instructor under vissa förutsättningar.
Kursinnehållet är i korthet: När ska man ge oxygen?, risker med oxygen, omhändertagande vid dykeriolycksfall, hantering av oxygen-apparatur, regelverk och lagar, praktiska övningar samt prov.
Vi var totalt 11 personer som examinerades och vi tyckte allihopa att vi hade haft stor nytta av lördagen.

På bilden ser vi, från vänster, Jan Haglund, Lena Haglund, Björn Karlsson, Joakim Furuberg, Hans Ring, Lars-Ivar Westgaard, Anders Persson, Barbro Nordenhäll, Hans Örnhagen, Christer Furuberg, Mats Östergren, Tarja Soines.

 

Strandbadet återinvigt

Då var det nyrenoverade badhuset invigt. Invigningen skedde på på Luciadagen kl 18.00.
Givetvis var klubben där och visade upp sig. Lars-Ivar  och Gustav visade upp sig i full utrustning och genomförde därefter ett dyk, med Thomas som dykledare. Samtidigt som Gustav och Lars-Ivar dök, så visade Jacob, Jessica, Joachim och Krister upp sina färdigheter i andhållningsdykning.

Läs mer på:
http://www.karlskoga.se/7051.html

Nystylade hoppbassängen sjuder åter av liv

Efter månaders renovering är hoppbassängen äntligen tillgänglig igen. Lite grundare och ingen “5:a” men så fint och fräscht att det knappt går att känna igen sig.

Fridykarkurserna är i full gång, både nybörjar- och fortsättningsdykare tränar och övar och det sjuder av liv och upptäckarglädje. Även rutinerade rävar passade på att ta en titt på djupet, Gustav bjöd avslutningsvis på uppskattad hoppuppvisning 🙂

Sedan utbröt luftringsfeber. Jag tror det var Malin som startade faktiskt. För lite inspiration i den ädla konsten att göra luftringar kommer här en länk som maestro Carl Philippe skickade mig:

Vi är i gott sällskap, det är bara att träna på!

GUBBES DYKLÄGER 1:a Advent

Dykläger över sista helgen i november. Avresa fredag lunch ifrån Karlskoga.

Boende på Tanumsstrand i sexbäddsstuga, en stuga är i nuläget fylld.

Max antal deltagare på lägret är 12 personer. Ribben kommer att vara med.

Kostnaderna delas lika mellan deltagarna.

Anmälan till Lars-Ivar Westgaard 0705705021

Divers Night 3 nov 2011 20.11

KSDK var representerade vid Divers Night 2011. Jag har ju lobbat för detta i flera år men nu tog jag tillfället i akt och hakade på andra arrangörer. Först var tanken att jag skulle dykt med Strömstad Sportdykarklubb i Lunneviken. Men när jag fyllde flaskan hos Dyk-Leif så visade det sig att de hade ett par andra intresserade. Lite senare bestämdes att jag och Birgitta skulle dyka tillsammans. Bokat och klart. Och ja, vad ska jag säga.. Det var naturligtvis en helt fantastiskt upplevelse! Denna molniga kväll var det becksvart och jag funderade allt på vad jag håller på med. Utfärden med Dyk-Leif var suverän, vi var nöjda med dykplatsen och inväntade bara tiden. Även om det var becksvart ovan ytan så ändras ju det så snart man går ner så vi var båda helt uppslukade av Hedbergets fantastiska utbud. Jag hittade själv två kammmaneter, den ena så liten, kan inte varit mer än 5 mm i diameter. Och jag såg en pluttig nakensnäcka. Galet liten! Bifogar ett oskuret och oredigerat kort på den, jag kommer allt fixa till mina bilder.

Det tveklöst bästa med detta dyk var dock något som inte går att föreviga: marelden. Jag släckte aldrig min lampa men mörkade den och möttes av ett glittrande hav. Våra luftbubblor glittrade, andra varelsers aktivitet glittrade, vågrörelserna glittrade.. Helt fantastiskt!

Efter 46 minuter i våtdräkt i 10 grader, kyligt ombyte ombord, en bilresa på hög värme till trots, var det obeskrivligt skönt att tina upp i bastun. Nu väntar jag bara på rapporter från jordens alla hörn hur det kommmer sluta. Världsrekord???

2012 kommer en ny chans!

Förarintyg någon?

Det kommer arrangeras en kurs för förarintyget nu i vinter. Platsen blir i Karlskoga under ca 8 kvällar. Den här kursen tar upp sjömannaskap, sjömärken, säkerhet och navigering. Väldigt matnyttigt för alla som vistas på eller vid vatten. Båtpraktik kommer göras på Vänern så snart isen lättat.

Välkommen med din anmälan! Hör av dig om
Du har frågor eller funderingar!
Jessica@karlskogasdk.se eller 070 7672979

Nyutbildade fridykarinstruktörer!

Klubben har berikats med fyra stycken nybakade fridykarinstruktörer steg 2!
Joakim Furuberg, Christer Furuberg, Jessica Westgaard och Jacob Pedersen har varit i Helsingborg och gått kursen i DK Delfinens regi.

Bilder finns här

Jättehärligt att se vilken glädje och vilket engagemang som lyser om fridykarverksamheten. Den 7 november ska vi åter få tillgång till hoppbassängen vilket säkert blir ett uppsving för alla som gärna vill gå till botten med saker och ting 🙂