Följ med och prova tryckkammaren – Anmäl dig nu!

Lördag den 14 mars bär det av till Östra sjukhuset i Göteborg för att prova tryckkammaren. Mats Örtegren har fixat en buss för 53 personer och han ställer upp som chaufför. Max 24 personer i tryckkammaren fördelat på 2 omgångar så det gäller att boka om man vill följa med. Resterande platser i bussen fyllas upp med övrigt folk som vill följa med. Det finns ju möjlighet att följa med till Östra sjukhuset utan att gå in i kammaren, föreläsningen efter är ganska intressant. 

Resan går från Karlskoga klockan 06.00 från Bofors parkeringen Brukstorget/Stallet.

Anmälan görs till Lena Haglund: 0705 49 96 46.

Den 6 februari har 14 stycken anmält sig till tryckkammaren och ytterligare 6 stycken följer med till Göteborg. Det finns således 10 platser kvar till tryckkammaren och ytterligare 23 bussplatser därutöver.

Lite regler att tänka på:

– Det kostar 300:- per person att gå in (100:- om man ej går in i kammaren).
– Det kostar 50:- om du bara vill åka med bussen till Göteborg utan att delta i aktiviteterna
– Alla som går in i kammaren har certifikat med sig.
– Alla som går in i kammaren är fyllda 18 år.
– Dyk inte dagen innan, inte ens i bassäng!

Personalen vid tryckkammaren skickade med följande text som alla som ska med SKA läsa:

Tack för visat intresse och välkomna till Tryckkammaren! Vi finns BREDVID ambulansentrén (stort tak) till Akutmottagningen. Inom sjukhusområdet är det skyltat till Akutmottagningen. Hela besöket brukar ta ca 2,5 tim.

Före tryckningen kontrolleras ditt certifikat och giltighet. För att få delta inne i kammaren MÅSTE du ha med dig certifikatet och vara 18 år fyllda. Provtryckningen är ett dyk precis som ett vanligt dyk, alltså ska du vara frisk och planera som inför ett vanligt dyk! Du får inte dyka 1 dygn före eller ett dygn efter provtryckningen, ej heller planera någon intensivare dyk-period i nära anslutning till provtryckningen. Du kan inte flyga på 1 dygn efter provtryckningen! Du ska vara van dykare så att tryckutjämning fungerar enkelt för dig. I övriga fall är du välkommen att lyssna på vår föreläsning och vara på utsidan under tryckningen.

Normalt sett är ingen personal med inne i kammaren under tryckningen. Alla deltagare kommer få byta om till sjukhuskläder, en rutin för att undvika olyckor inne i kammaren. Under trycksättningen stiger temperaturen till ca 40 grader och omvänt sjunker den till ca 15 grader vid trycksänkningen. Högsta tryck blir 6 bar, motsvarande 50 meters vattendjup. Expositionstiden är 8 min, varav trycksättning 5-6 min, total dyktid ca 35 min.

Passa på att undersöka tryckets effekter. Pröva att vissla och klappa händer. Känn din egen djupberusning och se de andras! Se tryckets effekt på neoprene-materialet! Studera effekterna av Boyles-lag (volymexpansionen). Lyssna på varandras röster!

Efter tryckningen stannar alla kvar i en timme för att se att ni mår bra. Vi föreläser då om dyksäkerhet och dykerimedicin. Vill ni själva ta upp frågor så passa på. Vill ni ha omfattande föreläsningar ber vi att ni hör av er för att ge oss tid till förberedelser.

Östra Sjukhusets tryckkammare ingår i ständig beredskap för akuta behandlingar. Dessa prioriteras givetvis och kan alltså innebära att utbildning och liknande får flyttas på. I dessa sällsynta fall gör vi vårt bästa för att finna en ny passande tid för er.

Medlemmar i SSDF-klubbar är olycksfallsförsäkrade även under kammardykningar. Vi övningsansvariga har ansvarsförsäkring. I övrigt finns inga försäkringar för icke sjukvårdande kammaraktiviteter utan kammardykning sker i princip på egen risk som vilken dykaktivitet som helst. Vill ni ta med egen utrustning (datorer, djupmätare) så går det bra men det är på eget ansvar. Viss utrustning måste ligga i vatten vilket vi kan ordna i så fall.

Välkomna till ett förhoppningsvis mycket givande besök!

Personalen vid Tryckkammaren Östra Sjukhuset, Göteborg.