Då och då i storslagna naturfilmer, nu senast i “Oceans” är det med. Mytomspunnet, tämligen outforskat och nästan osannolikt: The Sardine Run. Men detta årligt förekommande fenomen är faktiskt mer tillgängligt än man kan ana. Varje vår mellan maj och juli leker sardiner utanför Sydafrikas sydpets Cape Aghulas. Miljoner sardiner samlas i ett enormt stim. Själva vandringen uppstår när en kall ström drar med sig plankton, från Aghula-udden norrut mot Mocambique där den viker av österut i Indiska Oceanen. Detta till synes oändliga jättestim, inledningsvis helt upptagna av sin lek, lockar till sig alla tänkbara predatorer samt tusentals sjöfåglar.
Det hela börjar med att delfinerna splittar fiskarna i mindre stim och jagar upp dem mot ytan, där tar fåglarna vid- ända ned till ca 10m, ja faktiskt ända ner till 20 meter(!). Gannetarna börjar plötsligt simma i suverän stil och följer efter sina byten nedåt. Där väntar delfinerna och så bär det av uppåt igen och hit och dit i allt mindre stim i en förtvivlad och chanslös överlevnadsdans. Mängder av olika slags hajar sluter upp och deltar i festen. När sardinerna till slut försöker fly ner mot djupet kommer den största predatoren av dem alla – fenvalen skär igenom hela baletten och slukar 10000-tals småfiskar i ett enda nafs.
Det ordnas arrangerade safaris och liveaboards i samband med Sardine Run. Inte alls billigt men vilket sanslöst skådespel…
Här ett klipp som ursprungligen kommer från BBC:
Och här en film som faktiskt ser ut att vara av lite mer amatörmässigt stuk men lika fantastiskt.. Notera att den filmande dykaren i slutet får sig ett par rejäla smällar av valen..
Exakt varför vet ingen än, 2003 ooch 2006 blev det inte “run” – inte heller det kan förklaras. Vissa forskare tror att vattentemperaturen måste nå 21 grader och lägre för att vandringen ska sätta igång. Men det är bara att hoppas på ett bra år när det är dags och sätta igång och spara…